PANNA COTTA W WERSJI ORIENTALNEJ

w: PRZEPISY Data:

Mango i mleko kokosowe? Przepysznie!

Panna Cotta z mango na mleku kokosowym? Czemu nie! Banalnie prosty i szybki deser “na zimno”- idealny na lato!  A co potrzeba? Mleko kokosowe, żelatynę (bądź tapioka), cukier, mango i gotowe :) Poniżej przepis w 5 krokach.

Składniki (2 porcje):

400 ml mleka kokosowego (gęstego)-> Mleko Kokosowe HENG GUAN, 1 L

2 płaskie łyżeczki żelatyny

3 łyżeczki cukru (+ 1 dodatkowo do mango)- według uznania

mango- 1 duże lub w puszce--> Plastry Mango W Lekkim Syropie  lub  Pulpa Z Mango Słodzona

1. Zagotuj mleko; w międzyczasie dodaj cukier i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Ilość cukru to oczywiście kwestia gustu. Można dodać również ekstrakt z wanilii i skondensowane mleczko słodzone. Mi zależało na tym, aby uzyskać wyraźny smak kokosa, więc dodałam tylko cukier.

2. Zdejmij rondelek z mlekiem i dodaj żelatynę. Mieszaj energicznie, aż składniki się ze sobą połączą.

3. Rozlej mleko z żelatyną do salaterki. Poczekaj aż ostygnie, przykryj folią bądź talerzykiem i włóż do lodówki na ok. 3-4 godz.

4. Przygotuj mango chwilę przed wyciągnięciem salaterek. Ja użyłam plastrów mango w puszce, które miałam akurat pod ręką; Plastry mango można delikatnie rozdrobnić widelcem, aby powstał sos lub całkowicie zblendować. Dla nieco bardziej leniwych polecam gotową pulpę z mango :) Mi zależało na tym, aby były kawałki owoców :) do surowego mango warto dodać trochę cukru dla słodkości.

5. Wyciągnij salaterki z lodówki i dodaj mango/ sos z mango. Jeżeli chcesz, aby owoc był również schłodzony, włóż na około pół godziny do lodówki.

Bon apetit!

Zostawiam również link do klasycznej panna cotty:

https://prettysimplesweet.com/panna-cotta/

Komentarze

Zostaw swój komentarz