TAJSKA HERBATA MROŻONA- THAI ICED TEA

w: PRZEPISY Data:

Rozsmakuj się w pomarańczowym orzeźwieniu!

Tajska herbata mrożona (Thai iced tea) jest smacznym i niesamowicie orzeźwiającym napojem, który z łatwością można przygotować samemu w domu w krótkim czasie! Jej pomarańczowy kolor sprawia, że prezentuje się obłędnie. Warto mieć w zanadrzu jakąś alternatywę dla standardowej mrożonej herbaty czy kawy.

Składniki (1 porcja):

2 łyżki czarnej herbaty tajskiej -> Czarna herbata tajska CHA TRA MUE

2 łyżeczki mleczka kokosowego-> Mleko kokosowe HENG GUAN

2 łyżeczki słodzonego mleczka skondensowanego

2 łyżeczki cukru

200 ml wrzątku

1 szklankę wypełnioną kostkami lodu (wysoka szklanka, ok 250 ml)

1. Zalej wrzątkiem 2 łyżki czarnej herbaty i pozostaw do zaparzenia na ok. 5 min. Moja rada: Czarna herbata tajska jest drobno mielona, warto zatem zaparzać ją w woreczka-filtrach do parzenia kawy. Dodatkowo herbata zanurzona głęboko w gorącej wodzie będzie miała intensywniejszy kolor.

2. W tym czasie w osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą mleczko kokosowe, mleczko zagęszczone i cukier. Będzie to nasza polewa

3. Wypełnij szklankę kostkami lodu i zalej je gorącą herbatę- wystąpi charakterystyczny chrzęst pękania lodu! :)

4. Na koniec polej po wierzchu słodką, mleczną polewą i voilà!

Przepis można oczywiście modyfikować według własnego uznania.

Poniżej zostawiam linki do filmików, z których korzystałam:

Authentic Thai iced tea recipe (cha yen ชาเย็น) - street food style

Thai Iced Tea Recipe ชาเย็น - Hot Thai Kitchen!



Komentarze

Zostaw swój komentarz