TEMPURA. PIERŚ KURCZAKA W TEMPURZE

w: PRZEPISY Data:

Kurczak w złocistej panierce!

Tempura jawi się jako jedno z tradycyjnych dań kuchni japońskiej. Co ciekawe, tempura pochodzi tak naprawdę z Portugalii, do Japonii dotarła w XVI w. Od tego czasu na dobre zagościła w orientalnej części świata.

Podczas podróży do Chin portugalscy chrześcijanie zboczyli z kursu i dotarli do brzegów Japonii. Tam pozostawili po sobie przepis na portugalskie peixinhos da horta, czyli fasolkę szparagową smażoną w cieście na głębokim oleju. Tego typu danie spożywane było w Portugalii podczas postu, określanego po łacińsku jako tempora, czyli tak zwanych suchych dni. Japończycy tak upodobali sobie tempurę, że doprowadzili to danie do perfekcji.

Czym tak naprawdę jest tempura? Jest to danie, a zarazem sposób przyrządzania potraw i smażenia. Tempura to najczęściej mieszanka mąk (najczęściej mąki pszennej, skrobi kukurydzianej czy mąki ryżowej), opcjonalnie z dodatkiem żółtka jaj, zalewana chłodną, wręcz lodowatą wodą.  Powstałe wówczas ciasto, przypominające swą konsystencją ciasto naleśnikowe, jest gotowe, aby zamoczyć w nim ulubione warzywa, owoce morza, kawałki mięsa lub nawet owoce i wrzucić na rozgrzany olej sezamowy bądź roślinny na wysoką patelnię bądź wok. Panierka, która powstaje powinna mieć złotawy odcień. Jest to niezwykle proste i smaczne danie pod każdą postacią!

Poniżej przedstawiam przepis na kurczaka w tempurze w kilku prostych krokach.

Składniki:

- filet z piersi kurczaka 400g

- tempura- Mąka Tempura OTTOGI 500g- 1,5 szklanki

- olej sezamowy Olej Sezamowy 100% OH AIK GUAN 650ml lub roślinny- ilość oleju,która jest potrzebna zależy w dużej mierze od patelni/ woka; po wrzuceniu na olej kawałki kurczaka powinien być w całości zanurzone, dlatego przyjmuję, że minimum 500 ml

- woda zimna/ lodowata- 1,5 szklanki

1. Przygotuj pierś z kurczaka. Obmyj mięso zimną wodą i odkrój niepotrzebne części. Pokrój na kawałki.

2. Przygotuj patelnię/ wok. Rozgrzej naczynie i wlej taką ilość oleju, aby mieć pewność, że kawałki kurczaka będą całe zanurzone- na wysokość około 3 cm.

3. W czasie gdy olej się rozgrzewa, wsyp do miseczki tempurę i zalej ją lodowatą wodą. Wymieszaj  aż powstanie w miarę jednolita masa. Nie przejmuj się ewentualnymi grudkami, są nawet pożądane :)

4. Olej powinien być rozgrzany do temperatury około 170-180 stopni Celsjusza. Aby upewnić się czy taka temperatura już jest, kapnij odrobiną ciasta na olej. Jeśli kropla ciasta zanurzy się w połowie i wypłynie na powierzchnię to znak, że temperatura jest idealna! 

5. Zamocz pojedynczo kawałki kurczak w cieście, po czym zanurz w oleju. Jeśli kawałki przyklejają się do siebie to postaraj się oddzielić je kopystką. Powstała panierka powinna przybrać złotawą barwę, wówczas kurczak jest gotowy. Zazwyczaj zabiera to od 2 do 4 min. Pamiętaj, aby smażyć kurczaka na dość wysokim ogniu i uzupełniać nieco olej.

Po usmażeniu kawałki kurczak powinny być odłożone na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kurczak smakuje najlepiej zaraz po przyrządzeniu, dlatego nie zwlekaj z jedzeniem :)



Poniżej link do stron o tempurze:

http://www.bbc.com/travel/story/20170808-the-truth-about-japanese-tempura

https://www.thespruceeats.com/basic-tempura-for-fish-and-seafood-1300531

Komentarze

Zostaw swój komentarz